Οση αξια κουβαλει ενα κομματι Κ Ρ Η Τ Η δεν το χαριζω κι ας μου πουν να παρω τον πλανητη
Απ' του Εθνάρχη την κορφή γνώρισες τα Χ α ν ι ά μας το ενετικό λιμάνι μας και τα αισθήματα μας
Σου το 'χα πει κάποτε, θα σου το πω και τώρα στο Ρ έ θ υ μ ν ο ο ήλιος παντα φαίνεται μετά απο κάθε μπόρα
Πηρες κακουργα ξενητια τις ομορφες στιγμες μου αχ να'μουν στο Η ρ ά κ λ ε ι ο να πινω τις ρακες μου
Τη χάρη σου ζηλεύουνε του κόσμου όλα τα μέρη, Λ α σ ί θ ι μου πανέμορφο χειμώνα καλοκαίρι

Καλως ορισατε στην ιστοσελιδα
Συλλογου μας

Όπου πηγαίνω θα βαστώ χώμα του Ψηλορείτη να το πετώ να γίνεται όλος ο κόσμος Κρήτη.

Ο Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος ιδρύθηκε το 1981 (απόφαση 29/22-6-1981 πρωτοδικείου Λαμίας) από μια ομάδα Κρητικών που έμεναν μόνιμα στην Λαμία και συνειδητοποίησαν το πόσο πολύ τους λείπει ο τόπος τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, η ντοπιολαλιά τους, ο ήχος της λύρας, τα τραγούδια τους.
Σήμερα, 30 χρόνια μετά, ο σύλλογος αριθμεί 150 μέλη και 50 φοιτητές, έχει συνεργαστεί σε διάφορες εκδηλώσεις με τους γειτονικούς συλλόγους κρητικών Βόλου, Καρδίτσας, Λιβαδειάς και είναι γνωστός σαν ένας από τους καλύτερους επαρχιακούς – εκτός Αθηνών - συλλόγους στην μεγαλόνησο.
Στον συγκεκριμένο ιστότοπο μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε για τον σύλλογο μας .

Ο Σύλλογος


Ο Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος ιδρύθηκε το 1981 (απόφαση 29/22-6-1981 πρωτοδικείου Λαμίας) από μια ομάδα Κρητικών που έμεναν μόνιμα στην Λαμία και συνειδητοποίησαν το πόσο πολύ τους λείπει ο τόπος τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, η ντοπιολαλιά τους, ο ήχος της λύρας, τα τραγούδια τους. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο σύλλογος στεγάστηκε στην οδό Αποστόλου Κουνούπη (Τρούμαν) αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο ιδιόκτητο γραφείο του στην οδό Όθωνος 1 στην Πλατεία Λαού.
Τα σχεδόν 30 αυτά χρόνια ο σύλλογος και οι άνθρωποί του κατάφεραν αυτό που οι ιδρυτές του είχαν οραματιστεί: κράτησαν τις μεταξύ τους σχέσεις, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους και ταυτόχρονα έδειξαν στους Λαμιώτες μέσα από μια πληθώρα εκδηλώσεων την ιστορία, την ομορφιά και την κουλτούρα της Κρήτης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης (Μάιος), για το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (Νοέμβριος), αναπαράσταση του εθίμου του «κλείδωνα» (Ιούνιο).
Με μεγάλη προσπάθεια και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμίας το 1993 στήθηκε το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ομώνυμη πλατεία στα Γαλανέικα, ενώ εδώ και 10 χρόνια έχει «αγκαλιάσει» τους φοιτητές του Τ.Ε.Ι. που κατάγονται από την Κρήτη και είναι ίσως ο μοναδικός σύλλογος που στο διοικητικό του συμβούλιο μετέχουν 2 φοιτητές.
Σήμερα, 30 χρόνια μετά, ο σύλλογος αριθμεί 150 μέλη και 50 φοιτητές, έχει συνεργαστεί σε διάφορες εκδηλώσεις με τους γειτονικούς συλλόγους κρητικών Βόλου, Καρδίτσας, Λιβαδειάς και είναι γνωστός σαν ένας από τους καλύτερους επαρχιακούς – εκτός Αθηνών - συλλόγους στην μεγαλόνησο.
 
Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου απαρτίζουν οι:
ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΝΔΟΥΡΑΡΑΚΗ ΑΝΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΤΣΑΜΑΣ ΝΙΚΟΣ  ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ ΠΟΠΗ ΤΑΜΙΑΣ
ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ  ΜΕΛΟΣ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΠΗ ΜΕΛΟΣ

 

Τελευταίες Μαντινάδες


Πόσες αγάπες έκαμα.,στη ζήση δε θυμούμαι... μετά ΄πο σένα στο μυαλό,τα πάντα σταματούνε... (Γιώργης Κοζυράκης "Κοζύρης")
369 Hits 1 Rating
 Δεν είσ' αγάπη στη καρδιά,προσωρινά βαλμένη... μόνο 'σαι σ' όλο το κορμί,μηλιά μου ριζωμένη... (Γιάννης Βάρδας "Λυραρογιάννης")
316 Hits 0 Ratings
 Απ' τη Σητεία ως τα Χανιά,όλη η Κρήτη αξίζει... ποιο κλώνο του βασιλικού,κόβεις και δε μυρίζει... (Γιάννης Βάρδας "Λυραρογιάννης")
308 Hits 0 Ratings
Όντε στα μάθια σε κοιτώ,ακόμη κι αν χιονίζει... μέσα στο χιόνι ενα μπαξέ,θωρώ και λουλουδίζει... (Γιώργης Μπέρκης)
309 Hits 0 Ratings

Διεύθυνση Συλλόγου

Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος
Όθωνος 1, Πλατεία Λαού
Λαμία, ΤΚ: 35100

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 22310 23881
email: info@kriteslamias.gr

Κοινωνικά Δίκτυα

image