Οση αξια κουβαλει ενα κομματι Κ Ρ Η Τ Η δεν το χαριζω κι ας μου πουν να παρω τον πλανητη
Απ' του Εθνάρχη την κορφή γνώρισες τα Χ α ν ι ά μας το ενετικό λιμάνι μας και τα αισθήματα μας
Σου το 'χα πει κάποτε, θα σου το πω και τώρα στο Ρ έ θ υ μ ν ο ο ήλιος παντα φαίνεται μετά απο κάθε μπόρα
Πηρες κακουργα ξενητια τις ομορφες στιγμες μου αχ να'μουν στο Η ρ ά κ λ ε ι ο να πινω τις ρακες μου
Τη χάρη σου ζηλεύουνε του κόσμου όλα τα μέρη, Λ α σ ί θ ι μου πανέμορφο χειμώνα καλοκαίρι
Δευτέρα, 26 Μαρ 2012 07:44

Οροπέδια της Κρήτης

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οροπέδια

 

Οροπέδια Κρήτης

Η Κρήτη είναι από τα πιο φημισμένα και όμορφα νησιά της γης. Το νησί είναι εξαιρετικά ορεινό και καθορίζεται από μια υψηλή σειρά βουνών που το διασχίζει την από τη δύση ως την ανατολή.

Σ’ αυτά τα επιβλητικά βουνά οφείλεται η ύπαρξη στο νησί εύφορων οροπεδίων.  

Από το μεγαλύτερο οροπέδιο της Ελλάδος, το γαλήνιο Οροπέδιο Λασιθίου ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές των Δικταίων Ορέων μέχρι τα μικρότερα, το  Οροπέδιο Νήσιμου και Οροπέδιο Βόθωνα η Κρήτη αποτελεί επίγειο παράδεισο.

Οροπέδιο Λαπάθου

lapathos

Το Οροπέδιο της Λαπάθου βρίσκεται περίπου 77km νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 36km δυτικά της Ιεράπετρας, κοντά στην Κάτω Σύμη. Είναι ένα μικρό, αλλά πολύ όμορφο οροπέδιο.

Έχει φόντο την άγρια ομορφιά των Λασιθιώτικων Βουνών και τις καταπράσινες πλαγιές του Σελάκανου.

Η βλάστηση είναι αραιή μέσα στο Οροπέδιο και το έδαφος σε πολλά σημεία πετρώδες.

Το οροπέδιο χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής ως βοσκότοπος. Σε ένα σημείο υπάρχουν αρκετά πέτρινα παγκάκια και τραπέζια, ενώ εδώ υπάρχει και το όμορφο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων.

Οροπέδιο Λασιθίου

lisithi

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι το μεγαλύτερο οροπέδιο της Κρήτης και βρίσκεται περιτριγυρισμένο από τα ψηλά βουνά του Όρους Δίκτη και αρκετά μικρότερα οροπέδια. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Δίας και ζευγάρωσε αργότερα με την Ευρώπη.

Εδώ γεννήθηκε και ο Μίνωας, ο οποίος λάμβανε τις εντολές του Δία κάθε εννιά χρόνια και τους έκανε νόμους για τους ανθρώπους. Στο χωριό Μαρμακέτο, υπάρχει το μικρό αλλά σημαντικό σπήλαιο της Τράπεζας, γνωστότερο ως Σπήλαιο Κρόνιο.

Σύμφωνα με τον μύθο, στο Κρόνιο ζούσε ο Κρόνος, και όταν γέννησε η Ρέα φυγάδευσε το μωρό Δία στο απέναντι Δικταίον Άντρον, για να μην φαγωθεί από το Κρόνο. Υπάρχουν κι άλλοι μικρότεροι μύθοι, όπως οι φτερωτές τιμωρές Άρπυιες που ζούσαν εδώ. Οι θεές του θανάτου κατά τους Κρητικούς.

Τα συνολικά 18 χωριά του Οροπεδίου είναι κτισμένα στους πρόποδες των βουνών, αφήνοντας τον κάμπο ελεύθερο για καλλιέργεια. Κάθε χρόνο το οροπέδιο καλύπτεται από χιόνι και τότε κατακλύζεται από χιλιάδες Κρητικούς, που έρχονται να θαυμάσουν το λευκό τοπίο. Πολλές χρονιές, το χιόνι παραμένει στις βουνοκορφές μέχρι τα μέσα της άνοιξης. Από τους συνολικά 12.000 ανεμόμυλους της εποχής εκείνης, σώζονται ελάχιστοι.

Παρόλ’ αυτά το πιο σημαντικό αξιοθέατο θεωρείται το Σπήλαιο του Ψυχρού. Περισσότερο γνωστό ως Δικταίον Άντρον, το σπήλαιο έχει διαδραματίσει σπουδαίο λατρευτικό ρόλο στην αρχαιότητα, καθώς ο μύθος ήθελε να γεννιέται εδώ ο Δίας, ο θεός των θεών.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, οι επαναστάτες κατέφυγαν στο Λασίθι. Έτσι, ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός με 25000 στρατιώτες και αρχηγό τον σκληρό Ομέρ Πασά, ανηφόρισε από τη μεριά του Καστελίου, όπου συνάντησε τη λυσσαλέα αντίσταση των Κρητικών.

Ωστόσο, ο μικρός αριθμός των Ελλήνων οπλοφόρων δεν ήταν ικανός να κρατήσει τους Τούρκους μακριά, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να μπουν στο Οροπέδιο από τη θέση «Τσούλη Μνήμα».

Οι επαναστάτες κατέφυγαν στα βουνά και οι άτυχοι κάτοικοι του Οροπεδίου κατασφαγιάστηκαν, ενώ τα χωριά τους καταστρεφονταν ολοσχερώς για δέκα μέρες. Από τη μανία των Τούρκων δεν γλίτωσε ούτε η Ιερά Μονή Κρυσταλένιας.

Επί δέκα μέρες οι Τούρκοι κατέστρεφαν, έως ότου οι επαναστάτες ανασυντάχθηκαν στο μικρό οροπέδιο Λιμνάκαρο. Ο Πασάς, που έμαθε που βρίσκονται, κατευθύνθηκε προς τα εκεί, αλλά οι επαναστάτες κατάφεραν με ελιγμό να κατέβουν στον κάμπο. Έτσι, όταν οι εξαντλημένοι Τούρκοι ξανακατέβηκαν στο Οροπέδιο στις 19 Μαΐου, συγκρούστηκαν με τους επαναστάτες κοντά στο χωριό Μαρμακέτο, όπου και νικήθηκαν κατά κράτος.

Η δεκαήμερη γιγαντομαχία του Λασιθίου, σε συνδυασμό με τις άλλες επαναστάσεις στο νησί, υπήρξε προπομπός για την απελευθέρωση του νησιού. Η θηριωδία των Τούρκων ανάγκασε τις ουδέτερες δυνάμεις να απαιτήσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να κηρύξει τη Κρήτη αυτόνομη.

Μάλιστα, προς τιμή της συνεισφοράς της Μάχης του Λασιθίου στην απελευθέρωση, ο τότε Νομός Σητείας μετονομάστηκε σε Νομό Λασιθίου.

Οροπέδιο Νήσιμου

nisimoy

Το μικρό Οροπέδιο του Νήσιμου είναι ένα από τα πιο γνήσια Κρητικά τοπία,δίπλα από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Μικρός, άγονος και περιτριγυρισμένος από γυμνά βουνά, ο Νήσιμος είναι ένα έντονα απόκοσμο τοπίο.

Εκεί υπάρχει ακόμα και σήμερα το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, της Αγίας Αριάδνης και ο μινωϊκός οικισμός στον λόφο Καρφί.

Οροπέδιο Ομαλού Χανίων

omalos-chanion

Το οροπέδιο του Ομαλού Χανίων βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιόμετρα από τα Χανιά σε ύψος 1100 μέτρα στα Λευκά Όρη.

Εχει έκταση 15 τετραγ. χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στους κατοίκους του χωριού Λάκκοι.

Επί τουρκοκρατίας ήταν άντρο επαναστατών. Μόνο δυο φορές κατάφεραν οι Τούρκοι να φθάσουν ως εκεί και για λίγες μέρες, κατά την αποτυχούσα επανάσταση των ετών 1886 - 1888 (επανάσταση των χιλίων ημερών).

Από τον Ομαλό πηγάζει το γνωστό επαναστατικό άσμα: Πότε θα κάνει ξαστεριά πότε θα Φλεβαρίσει να πάρω το τουφέκι μου...να κατεβώ στον Ομαλό...

Εχει τρεις εισόδους μια από την πλευρά των Λάκκων (πόρος), μιά από την πλευρά των Σφακιών (ξυλόσκαλο από όπου αρχίζει και το γνωστό Φαράγγι της Σαμαριάς, και μιά από την πλευρά του Σελίνου)

Οροπέδιο Νίδας

nida

Το οροπέδιο της Νίδας είναι το ψηλότερο οροπέδιο της Κρήτης με ένα μέσο υψόμετρο στα 1360 μέτρα, στην καρδιά του Ψηλορείτη (Ίδη). To όνομα του προέρχεται από τη συνεκφορά των λέξεων Στην Ίδα. '

Οι κορυφές των τριγύρω βουνών είναι χιονισμένες έως τις αρχές του καλοκαιριού, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο. Από τις μικρές ρεματιές που ξεκινούν ή καταλήγουν στο οροπέδιο, μπορεί κανείς να σκαρφαλώσει στην κορυφή του Ψηλορείτη, να κατηφορίσει στο Δάσος του Ρούβα, ή να θαυμάσει, από το φυσικό μπαλκόνι, τον κάμπο της Μεσαράς.

To οροπέδιο εντελώς επίπεδο καλύπτεται από ένα αγριόχορτο την νεβρίδα. Οι ντόπιοι το ονομάζουν χρυσόχορτο. Η περιοχή της Νίδας, σε παλαιότερες εποχές πριν η συστηματική κτηνοτροφία και υλοτομία καταστρέψουν την χλωρίδα του Ψηλορείτη, καλυπτόταν από δάση στα οποία οι μυθολογικές και παραδοσιακές αφηγήσεις τοποθετούν διαφορετικά γεγονότα.

Εδώ η θεά Δήμητρα ερωτεύθηκε τον θνητό Ιασίωνα και ο αναγεννησιακός ήρωας Χαρίδημος κυνηγούσε και χαιρόταν τον έρωτά του.

Στην νεώτερη ιστορία στη Νίδα καταφεύγουν σε πολλές επαναστάσεις οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και την περίοδο της γερμανικής κατοχής ήταν κέντρο της αντίστασης.

Σήμερα η Νίδα είναι μια πλούσια κτηνοτροφική περιοχή με επίκεντρο τα χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής ξερολιθικά Μητάτα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους βοσκούς για εποχιακή κατοικία και στεγάζουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες που αφορούν στον πλήρη κύκλο της γαλακτοκομίας.


Οροπέδιο Καθαρό

katharo

Το Οροπέδιο Καθαρού μήκους 10χιλιομέτρων και εύρους 15 από της κορυφής Πίτουρου μέχρι Λάκκο Καδή,αποτελείται από κοιλάδες περικλειόμενες γύρω από σειρές βουνών και ορέων,κείται προς το Β.Δ μέρος της Κριτσάς και Ν.Α της Επαρχίας Λασηθίου,απέχει δε από την κωμόπολη της Κριτσάς 16 χιλιόμετρα και από την επαρχία Λασηθίου 10 χιλιόμετρα.

Η έκτασή του είναι συνολικά 60.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 40.000 περίπου συνιστούν το πεδινό επίπεδο τμήμα του. Ανατολικά περικλείεται από τις κορυφές Ανεφαλάκι και Μονοδέντρι. Νότια από τον Λάζαρο, βόρεια από την Αλέξαινα και τον Χαυγά και νότια από τον Τσίβη. 

Από οικοσυστημική άποψη είναι πλούσιο σε πανίδα και σε χλωρίδα. Λαγοί,Ζουρίδες, Αγριόγατοι , Ασβοί κ.λ.π. είναι μερικά μόνο από τα άγρια ζώα που συνιστούν την τοπική πανίδα όσο αναφορά τα θηλαστικά.

Πέρδικες, Μπεκάτσες, Τσίχλες, Αγριοπερίστερα, Γαρδέλια είναι τα πουλιά που συναντούνται συχνότερα στις βουνοκορφές και στον κάμπο του Καθαρού. Όσ' αναφορά τη χλωρίδα, πληθωριστική είναι η παρουσία των Πρίνων και των Λιόπρινων, ενώ στα ακάλυπτα μέρη φύονται μικροί θάμνοι όπως Αστιβίδες, Αγκαραθιές Θρίμπες κ.λ.π.

Πλούσια είναι και τα ανασκαφικά ευρήματα απολιθωμένων οστών νάνων ιπποπόταμων, που μας πηγαίνουν πολύ βαθιά στο παρελθόν και τονίζουν τη τεράστια σημασία της περιοχής από επιστημονική άποψη.

Οροπέδιο Ασκύφου

askyfou

Το Οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται στα Σφακιά, απέχει 50 χιλιόμετρα από τα Χανιά, σε υψόμετρο 730 μέτρα. Το όνομα του το πήρε από την εμφάνιση του, γιατί καθώς περιβάλλεται από τα Λευκά Όρη μοιάζει με τεράστιο κύπελλο (Ασκύφου = Σκύφος = Κύπελλο).

Το οροπέδιο Ασκύφου περιβάλλεται από τις εξής κορυφές των Λευκών Ορέων: Κάστρο στα δυτικά (2.218μ.), Τρυπάλι στα ανατολικά (1.493μ.) και Αγάθες στα νότια (1.511μ.).

Σύμφωνα με γεωλογικές ενδείξεις το οροπέδιο, κατά την προϊστορική εποχή, ήταν λίμνη. Στην κορυφή του λόφου παραμένει ένα φρούριο, απόδειξη της ύπαρξης εχθρών στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην περιοχή πραγματοποιήθηκε μάχη ανάμεσα στους Σφακιανούς και του Τούρκους το 1821 από όπου νικητές βγήκαν οι πρώτοι, ενώ κάηκε ολοσχερώς το 1823 από τον Χουσεϊν Μπέη.

Στο οροπέδιο υπάρχουν τέσσερα μικρά χωριά (Αμμουδάρι, Γωνί, Καρές, Πέτρες). Πάνω από το οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται αυτό της Ταύρης, όπου υπάρχει ένα ορεινό καταφύγιο, και ύστερα από 1χλμ. σε υψόμετρο 1.200μ. συναντάται το οροπέδιο της Νιάτου. Η πρόσβαση στο οροπέδιο Ασκύφου καθίσταται δυνατή μόνο με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Οροπέδιο Θρυπτής

thripti

Το οροπέδιο της Θρυπτής βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μ. και είναι η υψηλότερη περιοχή όπου υπάρχουν αμπελώνες στην Κρήτη.

Είναι ανάμεσα στο Καβούσι και την Ιεράπετρα. Τα όρη της Θρυπτής είναι η πέμπτη μεγάλη οροσειρά της Κρήτης (μετά τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη, τη Δίκτη και τα Αστερούσια), με υψηλότερη κορυφή τον Αφέντη(1476 μ.).

Μέρος της αποτελεί Καταφύγιο ʼγριας Ζωής, καθώς φιλοξενεί σήμερα αρκετά ζευγάρια του γυπαετού της Κρήτης, ενώ σ’ αυτήν εντοπίζεται μια Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 και μια Ζώνη ειδικής Προστασίας.

Στα νότια του οικισμού υπάρχει ένα  μοναδικό πευκοδάσος(όσο έχει απομείνει από τις πυρκαγιές), και το εντυπωσιακό φαράγγι του Χα.

Ομαλός Βιάννου

omalos-lasithi

Στις παρυφές του συμπλέγματος των κορυφογραμμών του Αφέντη Χριστού (2025μ.), Ψαρής Μαδάρας, Κούπας, περικλείονται λεκανοπέδια ποικίλων μεγεθών από τα οποία το μεγαλύτερο και πιο ονομαστό είναι ο Ομαλός.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1350μ. και έχει μήκος περίπου 4,50 χλμ. και πλάτος 600μ. Περικλείεται μεταξύ των κορυφών: Αφέντης Χριστός (2140μ.), δύο κορυφές στα νότιά του (2025μ. και 2005μ.), Κισσός (1090μ.), Παντούρας (1512μ.), αγνώστου ονόματος κορυφή δυτικά της τοποθεσίας Βουρλίδια (1417μ.) και Παπούρα (1827μ.).

Το χειμώνα τα αδιαπέρατα πετρώματα του πυθμένα του βοηθούν στη δημιουργία μικρής λίμνης στο κέντρο του, που αποστραγγίζεται σταδιακά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το καλοκαίρι. Το τοπίο είναι εξαιρετικό σε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς αλλάζει μορφές, από χιονισμένο σε καταπράσινο και λουλουδιασμένο και από γυμνό σε αλπικό με τη λίμνη στο εσωτερικό του. 

Στη δυτική του πλευρά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Μέσα στο ιερό έχει πηγή νερού που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι.

Ένας θρύλος λέει ότι η αυλή γύρω από την εκκλησία είναι σπαρμένη από αγιοκωνσταντινάτα που "δεν είναι ορατά και μόνο την ώρα που διαβάζεται το Ευαγγέλιο, κάθε φορά που γίνεται λειτουργία, βρίσκεται ένα μόνο, από τους εκκλησιαζόμενους που ψάχνουν και όποιος το βρει είναι ο πιο πιστός, δίκαιος και καλός άνθρωπος". 

Το εκκλησάκι πρωτοκτίστηκε στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρασίας και σε αυτό κατέφευγαν οι κάτοικοι για να ξεφύγουν από τις σφαγές των Τούρκων. Εκτός όμως από καταφύγιο, ήταν και λημέρι των επαναστατών. Από εδώ γινόταν η Αντίσταση και λόγω των μαχών που έγιναν τριγύρω στήθηκε τύμβος στη μνήμη τους. Η πρόσβαση στον Ομαλό γίνεται από τα χωριά Έμπαρος, Κάτω Σύμη και Αμιρά αλλά και με τα πόδια από διάφορα μονοπάτια.

Οροπέδιο Στρούμπουλα

stroympoyla

Με κατεύθυνση προς Δαμάστα, περίπου 500 μέτρα μετά το Βουλισμένο Αλώνι υπάρχει παράκαμψη αριστερά, που οδηγεί μετά από 1,5 χλμ. στο οροπέδιο.

Το οροπέδιο του Στρούμπουλα είναι μια τεράστια επιμήκης και επίπεδη έκταση, σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Στην άκρη της είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που διαθέτει και πηγάδι.

Πάνω από το οροπέδιο, σε μια κωνική κορυφή 798 μέτρων, δεσπόζει το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Υπάρχει μονοπάτι που ανεβαίνει εκεί, μετά από περίπου 30 λεπτά πεζοπορίας και η ανταμοιβή είναι η πανοραμική θέα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Από τον Τίμιο Σταυρό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί που οδηγεί στο χωριό Μάραθος.

Οροπέδιο Γιους Κάμπος

gioyskampos

Το Οροπέδιο Γιους Κάμπος βρίσκεται στην κοιλάδα του Αμαρίου και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Κρήτη.

Άγνωστο σε όλους τους κοινούς θνητούς, το οροπέδιο αποτελεί παράδεισο για τους επιστήμονες καθώς εδώ φύεται το ενδημικό είδος μιας πανέμορφης κόκκινης τουλίπας.

Οροπέδια Ταύρης και Νιάτου

Τα οροπέδια της Ταύρης και του Νιάτου βρίσκονται σε απόσταση 2km και 3km δυτικά του Οροπεδίου Ασκύφου, 51km νότια των Χανίων, σε υψόμετρο 1200m.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω δρόμου που ξεκινάει από το Ασκύφου, περνάει πρώτα από τη Ταύρη και στη συνέχεια καταλήγει στη Νιάτο.

Στη Ταύρη υπάρχει ένα μεγάλο ορεινό καταφύγιο όπου μπορεί να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο. Η ομορφιά του τοπίου είναι απερίγραπτη, καθώς η θέα στην κορυφή Κάστρο (2215m) των Λευκών Όρεων προκαλεί δέος.

Από εδώ ξεκινάει και το μονοπάτι για την κορυφή Κάστρο (2215m). Σε αυτό το σημείο έκαναν πρώτη φορά σκί οι Κρητικοί λόγω του πυκνού χιού που πέφτει τους χειμερινούς μήνες. Λίγα χιλιόμετρα προς την κορυφή συναντάμε το παρόμοιο και εξίσου όμορφο οροπέδιο του Νιάτου

Οροπέδιο Βόθωνα

Ο Βόθωνας είναι ένα πολύ μικρό οροπέδιο που βρίσκεται 40km νοτιοανατολικά των Χανίων, κοντά στο χωριό Βαφές. Από εκεί μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα Λευκά Όρη  και τις ακτές της Γεωργιούπολης.

Είναι ένα ερημικό, καλά προστατευμένο οροπέδιο σε υψόμετρο 600m, το οποίο καλύπτεται από χορτάρι, μερικά διάσπαρτα δέντρα και μια στέρνα με πόσιμο νερό. Θεωρείται ότι κάποτε ήταν μια λίμνη, η οποία αποξηράθηκε. Σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος από τους βοσκούς των τριγύρω χωριών.

Το οροπέδιο του Βόθωνα έμεινε στην ιστορία για τις συνεδριάσεις της επαναστατικής συνέλευσης που έγιναν στον οικισμό Πλακούρες πάνω από το οροπέδιο του Βόθωνα, όπου εκλέχτηκε η προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης πού την αποτελούσαν οι Ιωάννης Σφακιανάκης πρόεδρος, Ελευθέριος Βενιζέλος αντιπρόεδρος και μέλη οι Αντ. Χατζηδάκης Εμμ. Ζαχαράκης Γ. Μυλονογιάννης και Μ. Γιαμαλάκης, πού κυβέρνησε μέχρι το 1898 οπότε ήλθε ο πρίγκιπας Γεώργιος

Ακόμα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είχε ο Ιμπαήμ Πασάς Αληδάκης τα άλογά του, επειδή ήταν προστατευμένος χώρος, και ανέβαινε ψηλά στις πλαγιές του για να τα καμαρώνει.

Ο Αληδάκης ήταν ένας διαβόητος Τουρκοκρητικός που ζούσε στον πύργο του στο κοντινό χωριό Μπρόσνερο κι ήταν ένας από τους πιο άγριους Γενίτσαρους της Κρήτης.

Άρπαζε τις περιουσίες των χριστιανών, τα κοπάδια τους και στα δικαστήρια τα παρουσίαζε σαν δικά του. Κατά την επανάσταση του 1770, μαζεύτηκαν οι χριστιανοί των γύρω χωριών, πολιόρκησαν τον πύργο του και τον έσφαξαν μαζί με τους 180 σωματοφύλακές του.

Τέλος στα οροπέδια στην Κρήτη και ο συνδυασμός του νότιου κλίματος με τα εύφορα εδάφη, επιτρέπει την καλλιέργεια προϊόντων που δεν ευδοκιμούν σε άλλες περιοχές του νησιού. Μπορούμε να θαυμάσουμε ξεχασμένα φυτά, ενώ η πλούσια πανίδα των περιοχών αυτών θα σας αφήσει άφωνους….

Διεύθυνση Συλλόγου

Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος
Όθωνος 1, Πλατεία Λαού
Λαμία, ΤΚ: 35100

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 22310 23881
email: info@kriteslamias.gr