Οση αξια κουβαλει ενα κομματι Κ Ρ Η Τ Η δεν το χαριζω κι ας μου πουν να παρω τον πλανητη
Απ' του Εθνάρχη την κορφή γνώρισες τα Χ α ν ι ά μας το ενετικό λιμάνι μας και τα αισθήματα μας
Σου το 'χα πει κάποτε, θα σου το πω και τώρα στο Ρ έ θ υ μ ν ο ο ήλιος παντα φαίνεται μετά απο κάθε μπόρα
Πηρες κακουργα ξενητια τις ομορφες στιγμες μου αχ να'μουν στο Η ρ ά κ λ ε ι ο να πινω τις ρακες μου
Τη χάρη σου ζηλεύουνε του κόσμου όλα τα μέρη, Λ α σ ί θ ι μου πανέμορφο χειμώνα καλοκαίρι
Δευτέρα, 26 Μαρ 2012 06:51
Άγρια χόρτα Τι διαφορετικό θα μπορούσε να έχει το διαιτολόγιο του κρητικού λαού εκτός από το «τρώμε ότι πέμπει (στέλνει) ο Θεός...» Το μάζεμα των χόρτων από τους αγρούς ήταν και είναι δουλειά των γυναικών, όπως συνέβαινε και στα νεώτερα χρόνια. Συνήθως με τα χόρτα αυτά παρασκεύαζαν σαλάτες οι οποίες συνόδευαν το καθημερινό φαγητό. Ότι υπήρχε διαθέσιμο στη φύση το έτρωγαν και η γυναίκα – στην οποία στηρίζεται ο πολιτισμός μας – ήταν εκείνη που δουλεύοντας ασταμάτητα 365 μέρες τον χρόνο, δημιούργησε αυτό που λέμε Κρητική κουζίνα. Δηλαδή ήταν αυτή η οποία επινόησε τα διάφορα φαγητά, παντρεύοντας πολλές φορές διαφορετικά μεταξύ τους τρόφιμα, διαφορετικά χόρτα ή παντρεύοντας το κρέας με τα χόρτα, το ψάρι με τα χόρτα, ώστε να δημιουργηθεί η ποσότητα που ήταν απαραίτητη για την διατροφή της οικογένειας… Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη…
Δευτέρα, 26 Μαρ 2012 06:49
Αρωματικά φυτά Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης. Τα κυριότερα είδη στα οποία γίνεται εκμετάλλευση σήμερα είναι: ο Δίκταμος η Μαλοτίρα η Ρίγανη η Φασκομηλιά η Ματζουράνα η κομμεορρητίνη «Αλάδανος»  το δενδρολίβανο Από τα παραπάνω είδη μόνο ο δίκταμος καλλιεργείται με κέντρο καλλιέργειας την Έμπαρο Ηρακλείου και τα γύρω χωριά, ενώ για τα υπόλοιπα γίνεται εκμετάλλευση των υπαρχόντων φυσικών πληθυσμών. Η καλλιεργούμενη με δίκταμο έκταση συνολικά στην Κρήτη κυμαίνεται από 20-100 στρέμματα ανάλογα με την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, χωρίς τον παραμικρό προγραμματισμό, οργάνωση ή έρευνα της αγοράς. Τελευταία παρουσιάζεται αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από οίκους του εξωτερικού για το αιθέριο έλαιο του δικτάμου, πέραν της σε σημαντικές ποσότητες απορρόφησης του αποξηραμένου φυτού, από τον Ιταλικό οίκο Martini. Ο δίκταμος και η μαλοτίρα έχουν χαρακτηρισθεί ως απειλούμενα είδη. Το πρώτο έχει διασωθεί με την καλλιέργεια, ενώ για το δεύτερο είδος, τη μαλοτίρα, η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική…
Δευτέρα, 26 Μαρ 2012 06:45
Χοχλιοί Τα σαλιγκάρια είναι μια από τις παλαιότερες και πιο θρεπτικές ελληνικές τροφές. Στην Κρήτη, όπου μαζεύονται αρκετές ποικιλίες σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος, συνοδεύουν αμέτρητα φαγητά κατσαρόλας, ως προσθήκη σε μαγειρευτά με λαχανικά με βάση την ντομάτα και το κρεμμύδι, σε αγκινάρες και σε κουκιά, με χόρτα, κολοκύθια, ακόμα και τραχανά ή ξινόχοντρο όπως λέγεται στην Κρήτη. Οι Κρητικοί τυλίγουν ντολμάδες γεμιστούς με σαλιγκάρια, επίσης μαγειρεύουν και μουσακά με σαλιγκάρια. Τα φτιάχνουν στιφάδο, με ολόκληρα κρεμμυδάκια και λίγο γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας και στο τηγάνι με σκόρδο και δεντρολίβανο, τα λεγόμενα μπουμπουριστά- μάλλον από τον ήχο που κάνουν τα ζωντανά σαλιγκάρια όταν μπαίνουν στο καυτό τηγάνι.  Τρεις βασικές ποικιλίες συλλέγονται στο νησί: τα μικρά άσπρα σαλιγκάρια που μαζεύονται κατά την περίοδο της νάρκης το καλοκαίρι, όταν μια μεμβράνη σαν χαρτί σφραγίζει το άνοιγμά τους. Τα παχιά σαλιγκάρια, που είναι καφετιά και μεγάλα και μαζεύονται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον…
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:50
Χοιρινό τηγανιτό Υλικά 1 κιλό χοιρινό 1 ποτήρι του κρασιού κρασί ½ ποτήρι του κρασιού ξίδι αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο Εκτέλεση: Αφού πλύνουµε το κρέας και το κόψουµε σε µέτρια κοµµάτια, το αλατοπιπερώνουµε, του βάζουµε ρίγανη, το περιχύνουµε µε το ξίδι και το αφήνουµε λίγη ώρα. Βάζουµε στο τηγάνι λάδι να κάψει και ρίχνουµε µέσα το χοιρινό µαζί µε το ζουµί του. Το αφήνουµε να βράσει σε σιγανή φωτιά µέχρι να πιει το ζουµί του και µετά ρίχνουµε το κρασί. Το αφήνουµε να πιει και το κρασί, να ροδίσει και µετά το σβήνουµε. Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:50
Χοιρινό µε χόντρο σούπα Υλικά 1 κιλό χοιρινό 1 ποτήρι χόντρο 2 αυγά 2 λεµόνια αλάτι Εκτέλεση: Βάζουµε το κρέας να βράσει. Αφού βράσει το βάζουµε σε µια πιατέλα και σουρώνουµε το ζουµί. Ξαναβάζουµε το ζουµί σε καθαρή κατσαρόλα, προσθέτουµε νερό και αφού πάρει βράση ρίχνουµε τον χόντρο και λίγο αλάτι. Αφού ψηθεί και ο χόντρος κατεβάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και φτιάχνουµε αυγολέµονο. Χτυπάµε δηλαδή τους δύο κρόκους πρώτα, έπειτα προσθέτουµε τα ασπράδια και λίγο – λίγο ζουµί από την κατσαρόλα. Τέλος, βάζουµε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε. Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:49
Χοιρινό µε σέλινο Υλικά 1,5 κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλο 2 κιλά σέλινο, 2 κρεµµύδια 1 ποτήρι λάδι, ½ κρασοπότηρο λεµόνι αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Σε µία κατσαρόλα µε νερό βάζουµε το σέλινο, το αφήνουµε να πάρει µια βράση και µετά το σουρώνουµε. Τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι στο λάδι και ρίχνουµε το χοιρινό κοµµένο σε µικρά κοµµατάκια. Προσθέτουµε λίγο νερό και αφήνουµε το κρέας να ψηθεί περίπου 45 λεπτά της ώρας. Βάζουµε στην κατσαρόλα το σέλινο µε το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουµε σε χαµηλή φωτιά το ψήσιµο. δεν ανακατεύουµε το φαγητό µε την κουτάλα, αλλά κουνάµε λίγο την κατσαρόλαγια να µην κολλήσει το κρέας. Όταν µείνει µόνο το λάδι του, ρίχνουµε το λεµόνι και το φαγητό είναι έτοιµο. Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 1 από 21

Διεύθυνση Συλλόγου

Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος
Όθωνος 1, Πλατεία Λαού
Λαμία, ΤΚ: 35100

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 22310 23881
email: info@kriteslamias.gr