Οση αξια κουβαλει ενα κομματι Κ Ρ Η Τ Η δεν το χαριζω κι ας μου πουν να παρω τον πλανητη
Απ' του Εθνάρχη την κορφή γνώρισες τα Χ α ν ι ά μας το ενετικό λιμάνι μας και τα αισθήματα μας
Σου το 'χα πει κάποτε, θα σου το πω και τώρα στο Ρ έ θ υ μ ν ο ο ήλιος παντα φαίνεται μετά απο κάθε μπόρα
Πηρες κακουργα ξενητια τις ομορφες στιγμες μου αχ να'μουν στο Η ρ ά κ λ ε ι ο να πινω τις ρακες μου
Τη χάρη σου ζηλεύουνε του κόσμου όλα τα μέρη, Λ α σ ί θ ι μου πανέμορφο χειμώνα καλοκαίρι
Χοιρινό καπνιστό οµελέτα µε βρούβες Υλικά ½ κιλό βρούβες 7 αυγά 1 φλιτζάνι χοιρινό καπνιστό ζαµπόν από µπούτι 1 φλιτζάνι κεφαλογαβριέρα τριµµένη ½ φλιτζάνι γάλα ½ φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο 1 κουταλάκι βούτυρο αλάτι πιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο Εκτέλεση: Ρίχνουµε τις βρούβες σε άφθονο αλατισµένο νερό που βράζει. Μόλις γίνουν τρυφερές τις τραβάµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουµε να στραγγίσουν τελείως. Σοτάρουµε τις βρούβες στο ελαιόλαδο περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια τις βάζουµε σ’ ένα µπολ και προσθέτουµε το αλάτι, το πιπέρι και το καπνιστό χοιρινό. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180 βαθµούς. Χτυπάµε τα αυγά µε ένα πιρούνι µέχρι να σχηµατισθεί αφρός, ρίχνουµε το γάλα, το τυρί και συνεχίζουµε το χτύπηµα για λίγα λεπτά ακόµα. Τα ανακατεύουµε µε το µείγµα των χόρτων και τα αδειάζουµε σε ένα στρογγυλό σκεύος που έχουµε βουτυρώσει ελαφρά. Ψήνουµε σε µέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Χοιρινά απάκια (καπνιστό χοιρινό) Υλικά Χοιρινό κρέας χωρίς λίπος Ξίδι Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Kόβουμε το κρέας σε στενόμακρες λωρίδες και το πλένουμε καλά. Το βάζουμε σε μία λεκάνη γεμάτη ξίδι και το αφήνουμε 1-2 μέρες. Έπειτα, το αλατοπιπερώνουμε και το κρεμάμε μισό μέτρο πάνω από το σημείο που θ΄ ανάψουμε φωτιά. Φροντίζουμε ν’ ανάψουμε φωτιά από κλαδιά φασκομηλιάς, δάφνης ή άλλου κρητικού αρωματικού φυτού, ώστε το κρέας να πάρει το άρωμα των βοτάνων και να γίνει πιο νόστιμο. Καλύπτουμε τη φωτιά με στάχτη,για να καπνίζει συνέχεια και αφήνουμε το κρέας, έτσι όπως είναι κρεμασμένο, να ψηθεί στην κάπνα και να ροδίσει. Είναι εξαιρετικός μεζές για κρασί και μπορεί να διατηρηθεί πολλές μέρες. Πηγή: Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:42
Χανιώτικη Κρεατόπιτα Υλικά Υλικά για τη ζύµη ½ κιλό αλεύρι 1 κεσέ γιαούρτι (ατοµικό) ½ φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο λίγο αλάτι 1 φλιτζάνι ζωµό κρέατος Υλικά για τη γέµιση 1 κιλό αρνί ή κατσίκι 1 κιλό µυζήθρα 1 φλιτζάνι στάκα αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσµο 1 φλιτζάνι ζωµό κρέατος 1 κουταλιά κορν-φλάουρ Εκτέλεση: Αφού βράσουµε το κρέας και βγάλουµε τα κόκαλα, το κόβουµε σε µικρά κοµµατάκια και το πασπαλίζουµε µε αλάτι, πιπέρι, δυόσµο και κανέλα. Για να φτιάξουµε τη ζύµη ανακατεύουµε το αλεύρι µε το λάδι αρχικά και στη συνέχεια προσθέτουµε τα άλλα υλικά για τη ζύµη, µισή από την οποία απλώνουµε σ’ ένα λαδωµένο ταψί. Πάνω βάζουµε τη µισή στάκα, τη µισή µυζήθρα και όλο το κρέας. Πάνω από το κρέας βάζουµε την υπόλοιπη µυζήθρα και τη στάκα και ξανά πασπαλίζουµε µε κανέλα και δυόσµο. Με την υπόλοιπη ζύµη ανοίγουµε δεύτερο φύλλο µε το οποίο σκεπάζουµε την πίτα. Αλείφουµε µε…
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:41
Τσιγαριαστό Γαύδου Η συνταγή είναι από την Πάτρα Ζεϊμπέκη Υλικά 1 1/2 κιλό αρνί ζυγούρι 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο 5 σκελίδες σκόρδο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε το κρέας σε μικρά τεμάχια όπου προτιμάμε να είναι από το μπροστινό μέρος του ζώου. Βάζουμε στην φωτιά το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρέας μας μέχρι να γίνει άσπρο ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε και το σκόρδο κομμένο σε φετάκια και συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ο αφήνουμε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε τόσο για τουλάχιστον 1 1/2 – 2 ώρες. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό. Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρετε στεγνό τελείως από το λάδι του. Σχόλια της συγγραφέα: Αυτό το νόστιμο φαγητό το έμαθα πως φτιάχνετε από τις διακοπές μου σ’ αυτό το ακριτικό νησί, το Νοτιότερο της Ευρώπης, τη Γαύδο, και ειδικά οι νοικοκυρές στο Σαρακίνικο το φτιάχνουν καθημερινά όπου το…
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:40
Τζουλαμάς Υλικά: 1/2 κιλό ρύζι 1/2 κιλό συκώτι 300 γραμ. σταφίδες 1/2 κιλό μυζήθρα φρέσκια 80 γραμ. ζάχαρη κανέλλα, βανίλια λάδι, λίγο λίπος, ανάλογο αλεύρι Εκτέλεση: Βράζουμε το συκώτι και το κόβουμε μικρά κομμάτια. Βράζουμε λίγο το ρύζι με λίγο λίπος και τ’ ανακατεύουμε να βράσουν μαζί με το συκώτι. Προσθέτουμε την κανέλλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τις σταφίδες και τη μυζήθρα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ανοίγουμε φύλλο, το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε λίγα υλικά και πάλι φύλλο λαδωμένο, υλικά κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν όλα και να γεμίσει το ταψί. Στο τελευταίο φύλλο ρίχνουμε λίγο λίπος ή γάλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου
Τζουλαμάς με συκωτάκια κοτόπουλου Υλικά 1 κοτόπουλο ντόπιο για ζωμό 1500 γρ. φλιτζάνια ζωμού 600 γρ. φλιτζάνια ρύζι 2-3 συκωτάκια κοτόπουλου 500 γρ. Φύλλο κρούστας 500 γρ. μυζήθρα γλυκιά 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη 1 μαργαρίνη ή 200 γρ. ελαιόλαδο 500 γρ. περίπου ζάχαρη Κανέλλα 600 γρ. ζωμό 300 γρ. φλιτζάνι σταφίδες κομμένες 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα Υλικά για ορθογώνιο πυρέξ 39x23cm Ψήσιμο 45 λεπτά περίπου Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι με το ζωμό του κοτόπουλου. Σοτάρουμε τα συκωτάκια (τα οποία έχουμε βράσει λίγο μαζί με το κοτόπουλο) για λίγο με τη φυτίνη, τα ανακατεύουμε με το ρύζι και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Χωρίζουμε το μίγμα του ρυζιού σε δύο ίσα μέρη, στρώνουμε το 1/3 των φύλλων στο κάτω μέρος του πυρέξ αφού τα αλείψουμε ένα – ένα με τη λιωμένη μαργαρίνη και ρίχνουμε πάνω το μισό μείγμα, απλώνουμε τις μισές σταφίδες και τα μισά καρύδια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και…
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 3 από 21

Διεύθυνση Συλλόγου

Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος
Όθωνος 1, Πλατεία Λαού
Λαμία, ΤΚ: 35100

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 22310 23881
email: info@kriteslamias.gr