Οση αξια κουβαλει ενα κομματι Κ Ρ Η Τ Η δεν το χαριζω κι ας μου πουν να παρω τον πλανητη
Απ' του Εθνάρχη την κορφή γνώρισες τα Χ α ν ι ά μας το ενετικό λιμάνι μας και τα αισθήματα μας
Σου το 'χα πει κάποτε, θα σου το πω και τώρα στο Ρ έ θ υ μ ν ο ο ήλιος παντα φαίνεται μετά απο κάθε μπόρα
Πηρες κακουργα ξενητια τις ομορφες στιγμες μου αχ να'μουν στο Η ρ ά κ λ ε ι ο να πινω τις ρακες μου
Τη χάρη σου ζηλεύουνε του κόσμου όλα τα μέρη, Λ α σ ί θ ι μου πανέμορφο χειμώνα καλοκαίρι
ΧΟΧΛΙΟΙ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ) ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ Προετοιμασία: βάζουμε τους χοχλιούς (= σαλιγκάρια) σε μια λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, δηλαδή για μία περίπου ώρα, και τους καθαρίζουμε καλά. Έπειτα, τους ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει και προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλάτι και όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς ρίχνουμε 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι και τους αφήνουμε για δέκα περίπου λεπτά. Μετά τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό χοχλιούς, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι του κρασιού αλεύρι, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο. Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε σε καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και το δεντρολίβανο, τους ανακατεύουμε και τους αφήνουμε γι ‘ άλλα δυο με τρία λεπτά. Μετά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν άλλη…
Τετάρτη, 16 Νοε 2011 10:59
ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ Υλικά που χρειαζόμαστε για το φύλλο: ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουταλιές λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Υλικά που χρειαζόμαστε για τη γέμιση: 1 ½ κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες, 1 ½ κιλό κολοκύθια κομμένα επίσης σε ροδέλες, 1 κιλό μυζήθρα, 200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο, 1 ματσάκι δυόσμο, 2 αυγά, 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 ποτήρι γάλα, 4 κουταλιές στάκα, αλάτι, πιπέρι και σουσάμι για το πασπάλισμα. Κατασκευάζουμε το φύλλο: σε μια λεκάνη ζυμώνουμε πολύ καλά το αλεύρι, με το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Έπειτα, τη χωρίζουμε σε δυο μέρη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε δυο φύλλα. Σ’ ένα λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα.…
Ένας από τις αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος είναι το οφτό κρέας, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει την ονομασία «αντικριστό». Εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα από λίγους πλέον Κρητικούς, που αναγνωρίζουν την μοναδικότητα της γεύσης που προσφέρει, χωρίς να ξέρουν τα πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων μαγειρικής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι βοσκοί στις Μαδάρες και τον Ψηλορείτη χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά αυτή την μέθοδο για να ψήσουν το κρέας τους. Την παλαιότητα της μεθόδου αποδεικνύει μία αναφορά του Όμηρου στην Ιλιάδα, στη Ραψωδία I. Παραθέτουμε τους σχετικούς στίχους σε μετάφραση Γ. Ψυχουντάκη: «Του συντρόφου του ό Πάτροκλος κείνα πού του ‘πε πιάνει. Κι αυτός κρεατοκούτσουρο μεγάλο τότες βάνει έκειά στη φέξη της φωθιάς, αίγας κι αρνιού την πλάτη τιάνω ‘θεκε, και γουρουνιού της πλάτης το κομμάτι, π’ ατιό το πάχος γυάλιζε, και πιάνει τα κι αρχίζει, και βαστά ντου Αύτομέδοντας και τα χοντρομελίζει, κατόπι σε μικρότερα κομμάτια διαμελά τα, κι ωσάν τ’ άπομορφόκοψε,…
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 21 από 21

Διεύθυνση Συλλόγου

Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος
Όθωνος 1, Πλατεία Λαού
Λαμία, ΤΚ: 35100

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 22310 23881
email: info@kriteslamias.gr