Οση αξια κουβαλει ενα κομματι Κ Ρ Η Τ Η δεν το χαριζω κι ας μου πουν να παρω τον πλανητη
Απ' του Εθνάρχη την κορφή γνώρισες τα Χ α ν ι ά μας το ενετικό λιμάνι μας και τα αισθήματα μας
Σου το 'χα πει κάποτε, θα σου το πω και τώρα στο Ρ έ θ υ μ ν ο ο ήλιος παντα φαίνεται μετά απο κάθε μπόρα
Πηρες κακουργα ξενητια τις ομορφες στιγμες μου αχ να'μουν στο Η ρ ά κ λ ε ι ο να πινω τις ρακες μου
Τη χάρη σου ζηλεύουνε του κόσμου όλα τα μέρη, Λ α σ ί θ ι μου πανέμορφο χειμώνα καλοκαίρι
Σφακιανό σύγκλινο με ξινόχοντρο Του Γιάννη Προκοπάκη Υλικά 1 Πράσο Μερικά κομμάτια σύγλινο Κρασί Μαρουβάς Ξινόχοντρος Σοτάρουμε 1 πράσο ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι μέχρι να μαραθεί ελαφρώς, βάζουμε μερικά κομμάτια σύγκλινο και σβήνουμε με μαρουβά. Προσθέτουμε νερό και μόλις πάρουν βράση βάζουμε το ξινόχοντρο. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και μόλις γίνουν, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό 5-10 λεπτά να καταστέσει (ηρεμίσει) ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ Το σύγκλινο δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας μια βασική χειμωνιάτικη τροφή για τους Σφακιανούς και τους Μανιάτες. Πρόκειται για αρχαιοελληνικό και ιδιαίτερα αγαπητό στο Βυζάντιο έδεσμα και αποτελεί έναν από τους γευστικότερους τρόπους φυσικής συντήρησης των χοιροσφάγειων. Αποτελεί ιδανικό πρωινό με αυγά και εξαιρετικό μεζέ για…κούπες. Αν θέλετε να προσφέρετε αυτό το πιάτο με μία πιο gourmet άποψη, αποσύρετε τα σύγκλινα πριν βάλετε το ξινόχοντρο. Μόλις μελώσει ο ξινόχοντρος, βάλτε τον σε τσέρκι και από πάνω πριν ξεφορμάρετε βάλτε τα σύγκλινα.…
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:38
Σύγλινα Υλικά: Κρέας χοιρινό Αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο Εκτέλεση: Αφαιρείτε το λίπος από το κρέας και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Επίσης κόβετε και το κρέας μικρά κομμάτια όπως ένα μεγάλο καρύδι και αφού το πλύνετε, το αλατίζετε. Αφού στραγγίσουν καλά, βάζετε το λίπος σε κατσαρόλα και το ψήνετε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα. Όταν τα κομμάτια του λίπους αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρό ξανθό χρώμα, σταματάτε το λιώσιμο, ρίχνετε το ψαχνό και το τσιγαρίζετε μέχρι να πιει το νερό του και να ροδίσει. Στη συνέχεια, ρίχνετε πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο. Αφού κρυώσουν, τοποθετείτε τα σύγλινα σε δοχεία γαλβανισμένα ή γυάλινα βάζα. Πρέπει να καλύπτεται το ψαχνό με το λίπος και διατηρείται σε δροσερό μέρος. Τα σύγλινα χρησιμοποιούνται σε διάφορα φαγητά και σε ομελέτες. Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:32
Σουτζουκάκια µε ελιές Υλικά 1 κιλό κιµά χωρίς πολύ λίπος 1 ποτήρι του νερού κρασί 200 γρ. ψωµί ή φρυγανιές 1 κρεµµυδάκι 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι, πιπέρι, λίγο κύµινο, λίγη κανέλα 2 αυγά 100 γρ. πράσινες ελιές(6 μερίδες) Εκτέλεση: Μουσκεύουµε το ψωµί ή τις φρυγανιές στο κρασί. Ψιλοκόβουµε το κρεµµυδάκι και το σκόρδο. Ανακατεύουµε µέσα στον κιµά το βρεγµένο ψωµί, αφού πρώτα το στραγγίσουµε. Στη συνέχεια βάζουµε τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κύµινο κοπανισµένο. Πλάθουµε τα σουτζουκάκια, αφού ανακατέψουµε καλά τα υλικά, βρέχοντας τα χέρια µας µε κρασί. Τηγανίζουµε τα σουτζουκάκια. Ετοιµάζουµε µια κόκκινη σάλτσα µε ½ κιλό ντοµάτες και 2 κουταλιές ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Προσθέτουµε τις ελιές στα σουτζουκάκια και αφήνουµε να σιγοψηθούν. Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:31
Πηχτή 1ος τρόπος Υλικά: Κρέας χοιρινό (κεφάλι, πόδια) Αλάτι, πιπέρι Κύμινο, λεμόνι ή ξύδι Εκτέλεση: Καθαρίζετε και πλένετε με σχολαστικότητα το κεφάλι και τα πόδια του χοίρου και τα βάζετε να βράσουν με τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει και προσθέτετε ανάλογο αλάτι. Όταν βράσουν τα βγάζετε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε από το ζωμό το λίπος και το βάζετε να βράσει τόσο, όσο να μείνει η ποσότητα που χρειάζεται (να σκεπάσει το κρέας). Προσθέτετε ανάλογο αλάτι, πιπέρι, κύμινο και χυμό λεμονιού ή ξυδιού. Αφαιρείτε κατόπιν τα κόκαλα από το κεφάλι και τα πόδια και κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Τα τοποθετείτε σε φόρμα ή μπολ και τα περιχύνετε με το ζωμό που έχετε ετοιμάσει. 2ος τρόπος Υλικά για 8 μερίδες: 1 κομμάτι μπούτι ως 2 κιλά (τύπου καρρέ) 1 μέτριο κρεμμύδι 1 καρότο, μαϊντανός 2-3 γαρύφαλλα 2 κλωνάρια σέλινο φύλλο δάφνης, πιπέρι 2 φλιτζάνια…
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:29
Οφτό ή Αντικρυστό Κρέας Το οφτό κρέας ή αντικρυστό, το ψήνανε παλιά μόνο στις ορεινές περιοχές και συνήθως από άντρες βοσκούς. Τους εξυπηρετούσε ο τρόπος που το ψήνανε γιατί δεν είχαν στους χώρους βοσκής μαγειρικά σκεύη. Αφού έσφαζαν το ζώο, το ξεραχίζανε και το έκαναν τέσσερα κομμάτια, τα λεγόμενα γουλίδια. Κάθε κομμάτι το περνούσαν από μία ξύλινη σούβλα από ξύλο ασφενδάμου και αλατίζανε το κρέας. Ορισμένοι βοσκοί, κάνανε τη λεγόμενη οτερμενιά. Έβρισκαν, δηλαδή, κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσανε σε σχήμα τετράγωνου και έβαζαν επάνω τις σούβλες με το κρέας. Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) έβαζαν ένα σωρό από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. Το κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικρυστό) και όχι πάνω στη φωτιά. Το αφήναν έτσι για τρία τέταρτα και ύστερο το γύριζαν από την άλλη μεριά. Το μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας…
Σάββατο, 19 Νοε 2011 08:28
Ομελέτα με χόρτα Υλικά: 1 κιλό χόρτα (βρουβόσταχα ή τσιμούλια) 2-4 αυγά ½ φλιτζάνι λάδι αλάτι, πιπέρι λίγο τυρί τριμμένο Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα βρουβόσταχα ή τα τσιμούλια, τα πλένετε και τα βράζετε σε μπόλικο νερό. Τα στραγγίζετε και μετά τα αλατίζετε. Τα ρίχνετε στο τηγάνι με καυτό λάδι. Αφού έχετε ανακατέψει 2-3 φορές τα χόρτα στο τηγάνι, όταν πιουν τελείως το νερό τους, ρίχνετε το μίγμα με τα αυγά, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι που τα έχετε χτυπήσει από πριν. Γυρίζετε τα χόρτα με το μίγμα όπως την ομελέτα και τα σερβίρετε ζεστά. Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 4 από 21

Διεύθυνση Συλλόγου

Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος
Όθωνος 1, Πλατεία Λαού
Λαμία, ΤΚ: 35100

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 22310 23881
email: info@kriteslamias.gr